



National Training on Digital Technologies for Disaster Risk Management

Background

Asia and the Pacific is among the world's most disaster-impacted regions, and the number of disasters caused by the natural hazards in the region has increased drastically in recent years. According to UNDRR's Global Assessment on Risk 2019, the risk is systemic, and crises are cascading. Information and communication technologies (ICTs) have tremendous potential in disaster risk management due to their ability to instantly and continuously facilitate the rapid flow of information in real-time. The use of ICTs during all phases of disaster risk management presents substantial opportunities to reduce disaster risks, enhance resilience, and facilitate inclusive preparedness and response.

The full potential of ICTs, however, can only be realized if individuals and institutions have the capacity to integrate and utilize them appropriately. To address the need to build capacities in disaster risk management, APCICT/ESCAP has developed an Academy Module on "ICT for Disaster Risk Management" to equip the policymakers and civil servants at the national and local government levels with the essential knowledge and skills to understand the overall framework of disaster risk management and the practical use of ICTs in disaster mitigation and preventions, preparedness, response and recovery.

In an effort to strengthen the capacities of government officials from ministries and departments responsible for disaster risk management in Nepal, APCICT, in partnership with the National Disaster Risk Reduction and Management Authority and collaboration with the Geoinformatics Center/Asian Institute of Technology and ITC-University of Twente will conduct training from 7-9 February 2023.

Objectives

By the end of the training, participants will:

• Be familiar with DRM and its associated terminologies, including the linkages between the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction and the Sustainable Development Goals;

- Be able to identify the data necessary for DRM, such as remote sensing data, digital elevation data, thematic data and historical disaster data;
- Understand how risk information can be used for selecting appropriate disaster risk mitigation and prevention measures at various levels, and for making decisions by considering likely future risk scenarios;
- Be aware of the freely available satellite-based resources and products for emergency mapping, mobile apps for reporting disaster incidents, and robots for search and rescue operations;
- Know the ways in which ICTs can be used to support disaster recovery, including post-disaster building damage assessment and post-disaster recovery monitoring; and
- Recognize the role of ICTs in addressing issues related to gender inequality in DRM

Resource Persons

Prof. Cees van Westen, Department of Earth System Analysis (ITC), University of Twente Dr. Manzul Hazarika, Director, Geoinformatics Center, Asian Institute of Technology Mr. Lorant Czaran, United Nations Office for Outer Space Affairs Mr. Syams Nashrrullah, Program Officer, Geoinformatics Center, Asian Institute of Technology Mr. Anish Ratna Shakya, Research Associate, Geoinformatics Center, Asian Institute of Technology

Participants' profiles

The training is open to government officials from ministries and departments responsible for disaster management, and potential trainers.

Modality

The training will be organized at the Kashi Hall, Kathmandu Marriott Hotel and learning materials will be stored in the CANVAS platform.

Certification

Certification of completion will be issued to participants who meet the evaluation criteria.

For information, please contact:

Ms. Nuankae Wongthawatchai, Programme Officer, APCICT/ESCAP, wongthawatchai@un.org

Tentative Programme

DAY-1 (Tuesday), 7 FEBRUARY		
9:30-10:00 (30 min)	Registration	
10:00 - 10:30 (30 min)	 Opening Welcome remarks by Mr. Anil Pokhrel, Chief Executive, NDRRMA. Remarks by Mr. Kiyoung Ko, Director, APCICT Group Photo 	
10:30 - 10:50 (20 min)	Coffee break	
10:50 - 12:30 (06:05 - 07:45, NL) (1 hr 10 min)	 Session 1: Introduction to ICT for Disaster Risk Management (Cees van W.) Introduction to the course and learning objectives Introduction lecture and applications of ICT for DRM 	
12:30 - 13:30 (1 hr)	Lunch break	
13:30 - 14:40 (1.10 hr)	 Session 2: Data necessary for Disaster Risk Management (Lorant C.) Satellite remote sensing and recent trends in space technologies Sendai Framework and role of space-based information 	
14:40 - 15:00 (20 min)	Coffee break	
15:00 - 16:30 (09:45 - 11:45, NL) (1 hr 30 min)	 Session 3 (Part I): ICT for Risk Assessment & Visualisation (Cees van W.) What is risk? Basic components, hazard, exposure vulnerability Hazard characteristics & complications Hazard interactions Elements-at-risk Vulnerability Loss and risk assessment Different methods for estimation risk Scale of risk assessment 	

DAY-2 (Wednesday), 8 FEBRUARY		
10:00 - 11:00 (1 hr)	 Session 3 (Part II) ICT for Risk Assessment & Visualisation (Anish S.) Demo of Risk Changes Demo of data retrieval from internet 	
11:00 - 11:20 (20 min)	Coffee Break	
11:20 - 12:30 (1 hr 10 min)	Session 4: National presentations and discussions <i>This session will listen to participants on Nepal's disaster risk, disaster risk management practices, and challenges.</i>	
12:30 - 13:30 (1 hr)	[NDRRMA to identify topics and presenters for this session.]	
13:30 - 15:00 (1 hr 30 min)	 Session 5: ICT for Mitigation & Prevention (Anish S.) What is disaster mitigation and prevention? Risk perception, communication, and evaluation Risk reduction alternatives and possible future scenarios Decision support system 	
15:00 - 15:20 (20 min)	Coffee Break	
15:20 - 16:30 (1 hr 10 min)	 Session 6: ICT for Disaster Preparedness (Manzul H.) Forecasting system Monitoring system Warning system 	

DAY-3 (Thursday), 9 FEBRUARY		
10:00 - 11:40 (40 min)	 Session 7: ICT for Disaster Response (Syams N.) What is disaster response Use of ICT for disaster response Remote sensing-based disaster response Flood mapping using SAR data 	
10:40 – 11:00 (20 min)	Coffee break	
11:00 - 12:30 (06:15 - 07:45, NL) (1 hr 30 min)	 Session 8: ICT for Disaster Recovery (Cees van W.) What is disaster recovery Build Back Better / Resilience Monitoring disaster recovery Collaborative mapping Wenchuan earthquake atlas Recovery/reconstruction monitoring 	
12:30 - 13:30	Lunch break	
13:30 - 14:00	Closing and End of Workshop Evaluation	
14:00 - 14:30	Coffee and Departure	